» Hoofdmap » 200- DOCUMENTAIRE INITIATIEVEN » 210a- Actualiteit, algemeen


Toegegeven: dit is een map met zeer uiteenlopende affiches.
Alle hebben zij één ding gemeen: elke affiche had op één of andere manier betrekking op de actualiteit op het moment waarop zij verscheen. De niet-Brugse actualiteit, vooral.

Titel: Met twee op de bank
Jaartal: 1990
Datum: 27 mei 1990
Info:
Hedwig Dacquin, hoofdredacteur van Brugsch Handelsblad, interviewt Fernand Huts, prominent figuur in havenmiddens. En Guido Depraetere, die bij VTM je dag kleurt. Op de fraaie zolder van de Gekroonde Laars, het KB-filiaal in de Steenstraat.
Titel: 10 jaar Nicaragua
Jaartal: 1989
Volledige titel: 10 jaar Nicaragua solidariteitsfeest KP-Brugge
Info:
 De Brugse communisten (KP-Brugge) vieren met een solidariteitsfeest in de Werf de tiende verjaardag van het omverwerpen van het Somoza-regime door de Sandenisten in Nicaragua.
Titel: Zwitserse week in Vlaanderen
Jaartal: 1986
Datum: 10 tot 17 mei 1986
Info:

Een weekje Zwitserland in Brugge.

Titel: Britse veertiendaagse
Jaartal: 1968
Ontwerp: Jan v.d. Bossche
Info:

Fraaie sixties-affiche van een ons niet bekend ontwerper.In "De akkoorden van Brugge", een boekje dat in maart 2013 verschijnt van de hand van Hedwig Dacquin, komt het hele relaas van deze Britse veertiendaagse uitgebreid aan bod.


Titel: Blik op het Verre Oosten
Jaartal: 1961
Volledige titel: Blik op het Verre Oosten - tentoonstelling
Datum: 11 juni - 9 juli 1961
Info:
Blik op het Verre Oosten” was een fototentoonstelling in het Brugse Concertgebouw. Het Concertgebouw? Vijftig jaar geleden?
Jawel. Het concertgebouw waarvan sprake is vandaag De
Republiek. In de Sint-Jacobsstraat, waar je niet enkel het gelijknamige café vindt, maar ook stadsbioscoop Lumière.
Ooit stond op die plaats het Boterhuis, waarnaar de naam van het nabije overwelfde straatje verwijst. In 1830 ontwierp stadsarchitect Jean Rudd het gebouw zoals wij het nu kennen. Er was ondermeer op de bovenverdieping een concertzaal, waar naar verluidt niet de minsten optraden. Naast meesterviolist Nicollo Paganini wordt zelfs Franz Liszt in die context vermeld.
Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd dit gebouw door iedereen "het Concertgebouw" genoemd. Vreemd, hoe een begrip in weinig tijd een compleet andere invulling krijgt ...
Titel: Brugge - bezoekt de Tentoonstelling van toeristische affiches en van diorama's
Jaartal: 1937
Datum: 12 - 30 september 1937
Info:
Zeker in het kader van deze collectie is dit een intrigerende affiche.
Een heuse affiche-tentoonstelling in het Provinciaal Hof. Met ook aandacht voor ... "diorama's". Een diorama kan omschreven worden als een "kijkkast", waarin voorwerpen of poppen in een realistisch kader een indruk geven van een al dan niet bestaande werkelijkheid.
Het stuntelige ontwerp van de affiche - vooral rekening houdend met de aard van de tentoonstelling - valt op.