Titel: Anonieme Vlaamse Primitieven
Jaartal: 1969
Volledige titel: Brugge - Tentoonstelling - Anonieme Vlaamse Primitieven
Datum: 14 juni - 21 september 1969
Info:

Een tentoonstelling met een overweldigende belangstelling. Nooit voordien had Brugge een dergelijke massale opkomst gekend voor een tentoonstelling oude kunst. Campagnebeeld: detrail uit één van de luiken met de legende van de Heilige Ursula, een veelluik van de Meester van de Ursulalegende, wiens noodnaam uiteraard naar dit werk verwijst. De panelen zijn afkomstig uit het klooster van de Zwarte Zusters Augustinessen in Brugge en behoren tot de collectie van het Groeningemuseum.


Map: 712 - Plastische kunst voor 1900
Titel: Scheppend ambacht
Jaartal: 1969
Volledige titel: Scheppend ambacht in West-Vlaanderen
Info:
 
Map: 717a - Toegepaste kunst - algemeen
Titel: Andre De Groote
Jaartal: 1969
Datum: 19 maart 1969
Info:
Het Westvlaams Orkest onder leiding van Dirk Varendonck met André De Groote en André Siwy.
Pianist André De Groote was het jaar daarvoor laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd. Hij wordt één van de groten namen in de wereld van de klassieke muziek. Op vandaag is André De Groote overigens zelf lid van de jury van deze prestigieuze wedstrijd.
André "Andrzej" Siwy is een pools violist.

Map: 761 - Klassiek
Titel: Kennedy - vistarama 120
Jaartal: ng
Info:
 Niet gedateerde passe-partout-affiche van ciné Kennedy in de Zilverstraat. Sinds 1947 was daar de katholieke cinema City gevestigd. In 1969 werd het complex een dubbelbioscoop Kennedy/Richelieu. Het pand op de hoek van Zilverstraat en Korte Zilverstraat is nu een appartementsgebouw.
Map: 734a - Algemeen
Titel: De Huisbewaarder
Jaartal: 1969
Ontwerp: Jeanine Behaeghel
Info:

De legendarische Julien Schoenaerts. Vader van, inderdaad. Net als zijn zoon een acteur buiten categorie. In de Korrekelder met "De Huisbewaarder" van Harold Pinter....

Marc Van de Voorde in De Morgen van dinsdag 30 september 2014: "Ik herinner me - het moet 1969 geweest zijn, ik was student enging voor Radio 2 (toen nog BRT 2) weleens op reportage - dat ik naar de Korrekelder in Brugge trok waar Julien Schoenaerts "De huisbewaarder" van Pinter zou spelen.

Schoenaerts was tegelijk vriendelijk nabij en diepzinnig afstandelijk. Te midden van het interview keek hij mij ontsteld aan en zie met een stem die plotseling anders ging klinken: "Nu moet ik ophouden, want ik moet nu de huisbewaarder worden..." Hij gaf een hand en stapte op.Map: 731 - THEATER
Titel: opening ijsstadion
Jaartal: 1969

Deze affiche maakt (nog) geen deel uit van de verzameling waarop deze site is gebaseerd.
In sommige gevallen kan de mindere kwaliteit van de afbeelding daarmee verband houden.

Info:
Enkele jaren na het opstarten van het Boudewijnpark, in de destijds nog zelfstandige gemeente Sint-Michiels, opende men er het ijsstadion.
Van deze ongetwijfeld kleurrijke affiche konden wij enkel een zwartwit-weergave opsporen.

Map: 541 - Boudewijn Seapark
Titel: Heilig Bloedprocessie
Jaartal: 1969
Info:

Voor een laatste keer gaat de processie uit op een maandag. In het najaar van 1968 verklaart gemeenteraadslid Andries Van den Abeele op een gemeenteraadszitting dat omtrent de processie organisatie, stijl en ernst teloorgingen.Hij omschrijft de traditionele uitgangsdag, een maandag en dus een werkdag, als een anachronisme. Zijn voorstel wordt weggehoond door oudere raadsleden, maar vanaf 1970 gaat de processie uit op Hemelvaartdag.De affiche is het ontwerp dat voor verschillende edities in de jaren zestig werd gebruikt. De ruiter op de foto, de Diederik van de Elzas van dienst, is baron Casier. Jean Casier (1908-2008), telg van een Waregemse adelijke familie, was in 1966 voorzitter geworden van de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij, die jaarlijks de "Grote Steeple Chase van Vlaanderen" - zeg maar: Waregem Koerse - organiseert.

Dezelfde foto werd ook benut voor twee niet-gedateerde promotieaffiches van het Heilig Bloedspel anno 1962. Het is niet duidelijk of de foto genomen werd naar aanleiding van de processie, dan wel bij het Heilig Bloedspel.Map: 620a - Heilig Bloed Processie
Titel: Poen
Jaartal: 1969
Ontwerp: Jeanine Behaeghel

Map: 731 - THEATER